Alles op een rij met Klassenwerk , En nog meer dan dit (Kijk maar) Je bent een echte Zeddammer als


De zesdeklassers van de Zeddamse Roncallischool hebben het helemaal gemaakt. In de laatste ronde van het KRO-jeugdprogramma ´´ Klassenwerk ´´ keerde het team namelijk als de grote kampioen van alle deelnemende scholen uit Hilversum terug. Aanleiding genoeg om de scholieren bij aankomst in Zeddam, afgelopen maandagavond te huldigen. Honderden kinderen en vele ouders wachten de jeugdige winnaars en hun trouwe supporters op om hen een glorieuze intocht te bereiden. Onder de vrolijke klanken van harmonie ´´ Kunst na Arbeid ´´ werden de kinderen na aankomst met vlaggen en spandoeken juichend en stormachtig omsingeld door het enthousiaste, thuisfront ´´ De prestatie van het winnende team (26 kinderen)’ werd door de KRO beloond met een vakantiereisje naar York (Engeland) in de eerste week van mei.’ De heet Teunissen hoofd van de Roncallischool,, op bijzondere wijze was de 6e klas de afgevaardigde van deze school, zodat ik dan ook de Roncallischool, die als een man achter deze klas stond, in dit grandioze succes wil laten delen.








Hieronder een artikel uit de Engelse krant

Dutch Pupil win Four-day local Holiday
A party of 28 youngsters from Holland arrived at The Primrose Valley holiday village yesterday at The start of a four-day break. With The were nine teachers and a Dutch television crew. The youngsters are from The Roncalli School, Wich won a national competition organised bij a Dutch television company. To win The competition schoolchilderen had te answer general knowledge qeustions evise a play, and make models – all on the theme of birds – and take part in a games competition. The prize was a four-day holiday at Primrose Valley, which is being filmed by The film crew. Tours of The area have been organised by the Yorkshire Tourist Board, And a sport competition involving children from Headlands School, Bridlington, has been arranged. Primrose Valley general manager Mr. Gordon Warley goes each year to Holland to publicise The Scarborough area at exhibitions organised bij The Yorkshire Tourist Board, of Wich The Centre is An associate
member.




Hieronder de vertaling, voor wie slecht in het lezen van Engels zijn.

Nederlandse leerling wint Vierdaagse Lokale Feestdag
Een groep van 26 jongeren uit Nederland arriveerde gisteren in het vakantiedorp The Primrose Valley aan het begin van een vierdaagse vakantie. Erbij waren negen docenten en een Nederlandse televisieploeg aanwezig. De jongeren zijn afkomstig van de Roncallischool, die een nationale competitie heeft gewonnen, georganiseerd door een Nederlandse televisiemaatschappij. Om de wedstrijd te winnen moesten schoolkinderen algemene kennisvragen beantwoorden, een toneelstuk bedenken, modellen maken – allemaal met als thema vogels – en deelnemen aan een spelwedstrijd. De prijs was een vierdaagse vakantie in Primrose Valley, die wordt gefilmd door de filmploeg. Rondleidingen door het gebied zijn georganiseerd door de Yorkshire Tourist Board, en er is een sportwedstrijd



                                       Foto is hieronder is genomen in Engeland Yorkshire.
                                   Juffrouw Hulsink oefende de liederen met haar gitaar
         Waaronder het nummer At the sun she is shining bright, look at the birds their singing ...
                                               En,  nog ain boer wol noar zien noaber tou
                                                            Zie tekst ervan hieronder
                                                         






Foto en over genomen tekst uit een oude kranten artikel uit het archief van Meester Jos Schunselaar, ongeveer 40 jaar leraar geweest van de Roncallischool Zeddam, Als ik goed gelezen heb.
Roncallischool winnaar van het paasvoetbal toernooi
Zeddam - De ploeg van de Roncallischool in Zeddam is op eigen terrein winnaar geworden van het paasvoetbal toernooi voor basisscholen. Onder uitbundige vreugde ging de wisseltrofee ‘’ Bartje Bal ‘’ naar de Zeddamse ploeg. Ook in 1978 werd Zeddam winnaar van het toernooi. Het negen paastoernooi is gisteren op het terrein van de v.v. Zeddam (Nu v.v. Montferland) prima verlopen. Aanvankelijk was het nog wat koud, maar later op de dag werd dat beter. De deelnemende ploegen waren van de basischole uit Azewijn, Beek, Braamt, Kilder en voorts van de drie ‘s-Heerenbergse basisscholen, de Galama, Maria school en de openbare school (Ook wel bekend als Montferland school). In de halve finale kwamen in poule 1 de volgende uitslagen uit de bus. Zeddam tegen de openbare school 4-0, De openbaren school tegen Stokkum 1-4 en Stokkum - Zeddam 1-1, In poule 2 Beek - Galama - Kilder 0-0 en Kilder - Beek 0-1 In de finale stond Stokkum tegen over Beek. Beek won met 5-0 en werd derde. Stokkum werd dus vierde. Om de eerste en tweede plaats streden Zeddam en de Galama school. De uitslag hiervan was 3-0 voor Zeddam. Die daarmee eerste werd. De Galama school kwam zodoende als 2e uit de strijd. De heer T. Hagen van de Rabobank uit Zeddam reikte de prijzen uit. Voor de tweede, derde en vierde ieder een beker, Zestien medailles en vaantjes en voor iedere ploeg een bal. Opvallend was gisteren aldus de organisatoren dat het terrein zo schoon achter werd gelaten



Zeddamse Meisjes in de halve finaleZeddam - Het meisjesvoetbalteam van de Roncallischool in Zeddam, dat het Gelderse kampioenschap wist te behalen, komt woensdag 6 juni uit in de landelijke halve finale die in Zeist wordt gehouden. De Zeddamsen meten daar hun krachten met teams uit Den Haag. Het district Haarlem, Utrecht en Noord-Brabant. De finale ronde wordt gehouden op woensdag 13 juni. Het Zeddamse team vertrekt woensdag om 8 uur met een grote aanhang van de school in een bus en de nodige auto’s naar Zeist ‘’ Grote moed ‘’ Ze zijn vol grote moed. Voor de eerste keer behaalden zij het kampioenschap van de gemeente Bergh (Nu Montferland) Op 12 mei lieten onze meisjes 15 Gelderse teams achter zich en wisten zodoende beslag te leggen op de provinciale titel voor meisjes. Als ze woensdag in Zeist tot de finalisten behoren zit er in ieder geval nog een diner aan vast dat de KNVB de poulewinnaars zal aanbieden, aldus het enthousiaste schoolhoofd F. van zomeren. De Roncallischool meisjes mikken uiteraard op een hogere plaats dan die van poule winnaar. Nu het eenmaal zo vlot verloopt hopen zij vurig door te kunnen stoten naar het Nederlandse kampioenschap. Het Zeddamse team wil daar in ieder geval hard voor knokken. Tijdens de vakantie in de afgelopen week hebben de Zeddamse meisjes dan ook twee maal hard getraind en voor het bezoek aan Zeist worden er nog twee besprekingen gehouden. Woensdag om 10 uur treedt het Zeddamse meisjes school voetbalteam aan tegen Den Haag. Een uur later is district Haarlem tegenstander. Om 12 uur komt Zeddam tegen Utrecht en om half drie tegen Noordt Brabant.


Achter: Janine Kock, Margriet Limbeek, Raquel Jimenez, Marieke Daals, Heidi Berendsen, meester Schunselaar en Marie-Louise Mulleman.
Daarvoor: meester Van Zomeren, Bianca Keurntjes-Hoogland, Monique Tiggelovend, Ulrike Hendriks, Jacqueline Meijer, Monique Welling, Ellen van Halteren.
Vooraan liggend: Natasja Frerix en Daniëlle Buiting.
Later kreeg men een diner aan geboden, Deze was met Rinus Michels, u ook wel bekend als latere winnaar als Bondscoach van het Nederlands Elftal die het EK 88 won. (interne bron)




We hebben nog nooit verloren (Uit De Gelderlander)


Zeddam - Verloren hebben we nog nooit, de meisjes van de Roncallischool in Zeddam en als het aan hen ligt dan winnen ze ook alle wedstrijden in de finale van het Nederlands Kampioenschap meisjesvoetbal morgen in Zeist. De groep van 14 enthousiaste meisjes weet zich morgen gesteund door ongeveer 75 leerlingen van de school en ouders die hen gewapend met toeters en spandoeken vergezellen naar het KNVB-sportcentrum in Zeist. Het is de eerste keer dat de KNVB een schoolvoetbaltoernooi voor meisjes heeft opgezet. Zo'n 25 ploegen hebben zich geplaatst voor de eindstrijd. Via voorwedstrijden in Kilder en later in Eibergen hebben de meisjes zich gekwalificeerd voor de finale. In de gemeentelijke voorronde was er geen vuiltje aan de lucht. De meisjes staken er met kop en schouders boven de overige ploegen uit. Het was de enige ploeg die niet op een kluitje rond de bal liep. Wij speelden over het hele veld, verduidelijkt schoolhoofd Van Zomeren, die het team samen met collega J. Schunselaar traint en begeleid. ‘’ Finale ‘’ Het Gelderse kampioenschap in Eibergen begon stroef voor de meisjes uit Zeddam. Met hakken over de sloot kwamen ze in de finale die ze besliste met een ruime overwinning. Verloren hebben ze nog nooit melden de meisjes trots. Twee bekers worden glunderend omhoog gehouden. Koppen, dribbelen, ingooien, doelschieten, Techniek wordt regelmatig geoefend en door genomen, Enthousiast zijn ze zelfs in de vakantie. Worden sportkleren uit de kast gehaald.

Het team bestaat uit leerlingen van de vierde,vijfde en zesde klas, We hebben ook aan de toekomst gedacht,zegt schoolhoofd Van Zomeren,We kunnen dus voorlopig vooruit.





Foto hieronder

Vooraan: Daniël Bisselink, Thomas Bos en Glenn Hulkenberg.
Rij daarachter: Carmen Nijkamp, Esther Gervers, Ulrike Hendriks, Jacqueline Meijer, Koen Bouwhuis, Rick Rikken, Tina van Dijk.
Rij daar weer voor: Meester Schunselaar, Marco Thuis, Marcel Rutjes, Kitty van Gendt, Marieke Daals, Miranda van de Berg.
De drie meisjes daarachter: Bianca Steentjes, Raquel Jimenez en Inge Wissink.

Op het muurtje: Ramon Seegers, Michel Willemsen en staand achter Raquel Jimenez, Patrick Sieders.




Personeel 1979-1980
Achterste rij v.l.n.r
Ans van Verhey, Gerard Klaassen, Ans van Mierlo, Wim Gerritsen, Meester Schunselaar.
Middelste rij, Gerard Geers, ,Rieky Monasso. Diny Hulsink, Eddy te Pas,
Voorste rij Truus van de post, Ans ten Have. Frank van de Pavert, Els Wilbrink, Ans Nass, Ontbrekende op de foto, Meester Theunissen, Trees Pastoors (die ziek was op dit moment)



Klas 4, 1969/70 Roncallischool Zeddam
Klas meester Gerritsen
Bovenste rij: Marieke Roelofs? Anita Marissink, Mirjam Schleedoorn? Jenny Nelissen, Antoinette v remmen, Marion Bisselink, Sylvia Gunsink, Lea Jansen, Annemieke kniest, Marjolein Engelbarts, Margot arts, Yvonne Limbeek
Middelste rij:
Jolanda Siebes, Frieda Nijland, riet Meijer, José Hollander, Lidy Limbeek, Ans van Uum, Mario Ariëns, Louise van Uum, Rita van Uum, Dorothé Berentsen, Sylvia Berendsen
Rij onder:
Marian Terbonzen? Yvonne Derksen, Lenie Ariëns, Ingrid te Boekhorst, Renie Jansen, Yvonne Ubachs Ans baars Mirjam Jansen? Yvette Meijer Anita Bekker.


Naar Zeist 

Zeddam - woensdag 19 juni speelt in Zeist het meisjesvoetbalteam van de Zeddamse Roncallischool tegen de Weteringschool uit Nijmegen. Om vijf uur wordt er voor alle ploegen (die dag wordt ook om het Nederlands Kampioenschap voor jongens gestreden) ter afsluiting een Diner aangeboden door Knvb. De meisjes hebben zich het hele jaar goed gepresenteerd en zijn goed voor de dag gekomen. De inzet is geweldig, de oudervereniging heeft de meisjes nieuwe schoolshirts aangeboden, aldus de beide leraren Ferdie van Zomeren en Jos Schunselaar. Gisterenmiddag hebben de zestien meisjes Margriet Limbeek, Marie-Louise Mulleman, Francette Daals, Natasja Hansen, Monica Rutjes, Francis Braam, Monique Wiggers, Maureen Kroekenstoel, Ellen en Marian van Halteren, Janine van Winden , Marieke Gervers, Sarah Bos, Monique Philipsen, Danielle Buiting en Natasja Frerix geoefend op het speelveldje van de Gilderbongerd. Woensdag vertrekken twee bussen (Een van de KNVB en een gesponsord) met supporters uit de klassen drie, vier, vijf en zes, ouders, familieleden naar Zeist om de meisjes van de Roncallischool aan te moedigen. Ook is er een prijs uitgeloofd voor de mooiste spandoek




In het midden van de foto ziet u de weg naar 's-Heerenberg toe, Ook wel bekend als de drie heuvelenweg , Hiernaast zit niet zichtbaar op de foto. Heeft er voor jaren lang een betegelde fietspad gelegen in een spoor van een kilometer of 2/3 , Deze tegels zijn in samen werking met de gemeente eruit gehaald en hiermee de kerkhoven bestraat , Het fietspad is voorzien van asfalt '' Door de ontwikkelingen van rollators en het bijbehorende grint waarmee de kerkhoven vol lagen , werd het steeds moeilijker deze te bezoeken , Hiermee werd een mooie oplossing gevonden , Door de bomen en hun wortels kwamen de tegels omhoog of zakte deze in , Ook voor de wielrenners is het hiermee beter begaanbaar geworden , '' De weg rechts onder en boven en links boven zijn de oude wegen en fietspaden naar Beek toe , Hier naar toe door rijden maakt het mogelijk om naar Arnhem toe te rijden en of Didam te fietsen. '' Het is beneden aan deze weg midden op de foto voorbij Hotel en Restaurant Tolhuis. naar Links toe gaan.

Links onder de oude Jongens school , In het midden onder op de foto de weg waar deze aan heeft gezeten , Je loopt hier naar de molen toe en het oorlog monument op de paasberg '' Rechts onder het oude huis van de familie Aaldering die hier schuin tegen over hun Hotel hebben over genomen van de familie Bieleveldt en het bij behorende kegelhuis , Links boven het huis van Lijzer , In deze straat heeft ook de slagerij van Van Bergen gezeten en het Cafe de Olde klok , Kapper Daisy , heeft in de slagerij haar kapsalon overgenomen van oud Kapper Jos Driessen en is door brandschade verhuist naar de oude Bakkerij van de Familie Seegers , De oude slagerij word nu gebruikt als woningen om te verhuren , Het ruitje met hierop van Bergen is na overleg bespaard gebleven , Hierin is nog af te leiden dat slager van Bergen hier zijn vlees producten deed verkopen hier '' Aan de overkant van deze oude slagerij zit momenteel huisvestiging voor Poolse arbeiders , Dit gebouw nam vroeger plaats als zorg als gehandicapten zorg , Deze is op de plaats van de jongens school gezet , Naast de oude Pastorie ( Alleenstaande huis) Waar oud Pastoor Ter Steeg in heeft gewoond , Hij gaf eens der tijd les in god dienst op de Roncallischool Zeddam '' De Molen midden op de foto '' Wordt behalve de Toren en Koren Molen , Ook wel Kruitmolen genoemd. Vlak hier schuin tegen over , Zit de Rosmolen Zeddam waar exposities door kunstenaars worden gegeven


Het huifkarren centrum van Dhr Aaldering , begonnen hiermee in de jaren halverwege 80 op het gronden van het Gilde die hier voor beschikbaar werd gesteld , Met twee huifkarren heb ik hem zien beginnen en uiteindelijk bouwde hij een oude varkensstal om om zijn gasten hierin op te vangen en te voorzien van een drankje en hapje of een gezellige avond en middag , Helaas kwamen er problemen met de horeca vergunningen waardoor hij jaren later nood gedwongen moest verhuizen , Hij
kreeg hiermee de vestiging in Loerbeek waar hij hedendaags nog steeds zit , Zo verhuurd hij hier elektrische scooters en is ook werkzaam hier in samen werking met de gemeente als zorg boerderij , Heel jammer dat hij Zeddam moest verlaten , Het is geweldig mooi zon huifkar door de Zeddamse bossen en langs de heuvels te zien rijden met paard en wagen In Zeddam naast zijn oude woonhuis zit momenteel een wieller cafe waar je onder andere mountainbikes kunt huren


Jaarlijks wordt het scholen voetbal gehouden door een onderling toernooi in de gemeente Montferland te houden, Zeddam en de Roncallischool Zeddam kent een rijke geschiedenis hierin, Behalve dat de jongens driemaal de beker achter elkaar wonnen en de wisselbeker hiermee mochten behouden, Vroeger ook wel bekend als de Bartje Bal trofee, Werden de Meiden van de Roncallischool in Zeddam 2 maal Gelders kampioen en mochten zodoende mee doen aan de Nederlandse kampioen schappen voor scholenvoetballen in Zeist, Men werd hier zelfs vierde van Nederland, In deze tijden ging het nog om de gemeente Bergh, Het toernooi is momenteel wat groter op gezet dan voorheen en wordt gehouden met scholen uit de gehele gemeente Montferland '' De grootste talenten uit deze tijd zijn toch wel Margriet Limbeek geweest en Jennifer Fennenman, waarvan de 1e herhaaldelijk in het Nederlands Elftal speelde, '' Jennifer kwam tot enkele inval beurten in het Nederlands Elftal en vulde later hierdoor het beroep als sport fysiotherapeut uit. '' Van een hobby, je werk maken '' Mooier dan dit kan het bijna niet en dat voor een klein dorpje als Zeddam, Dames voetballen werd hiermee al heel vroeg op de kaart gezet in Zeddam, Hedendaags voetballen Meisjes/Dames wat meer vanzelf sprekender en wordt het meer erkend als een niet te onderschatten dames sport. '' wij wisten dit allang door de sportieve prestaties door de meiden van de Roncallischool in Zeddam hebben geleverd.

Foto hieronder
Bovenste rij vlnr: Cas Bloemers, Hessel Heerings, Thijs Meijer, Demi Dieterman, Marissa Brussen, Nienke Nijenhuis, Femke Verweij, Elze Roes. Middelste rij vlnr: Alexander Heijting, Cheryl Böhmer, Vivianne Venes, Thijs Roem, Dennis te Boekhorst, Nikita Mens, Britt Venderbosch, Anna Ubels, Esther Pastoor, Tessa Lubbers, Chiara Palsgraaf Onderste rij vlnr: Daan Driessen, Cedric Bisselink, Arjen Brussen, Anne Sloot, Thijs , Mauro Palsgraaf, Luuk van Schriek, Bram Wiesman, Roos Langenhof, Nathalie Bus, Simone Lamers, Nicol Reijers


foto hieronder
Bovenste rij vlnr: Simone Lamers, Nicol Reijers, Femke Verweij, Dennis te Boekhorst, Daan Driessen, Eddy Wevers, Roos Langenhof, Nikita Mens Middelste rij vlnr: Thijs Meijer, Alexander Heijting, Cas Bloemers, Tessa Lubbers, Mauro Palsgraaf, Hessel Heerings, Britt Venderbosch, Elze Roes, Marissa Brussen, Esther Pastoor, Cheryl Böhmer, Anne Sloot Onderste rij vlnr: Demi Dieterman, Bram Wiesman, Chiara Palsgraaf, Arjen Brussen, Nienke Nijenhuis, Nathalie Bus, Thijs Roem, Luuk van Schriek, Thijs Mulling, Vivianne Venes, Cedric Bisselink, Anna Ubels



Op de fot hieronder.
Bovenste rij vlnr: Hessel Heerings, Britt Venderbosch, Cas Bloemers, Thijs Meijer, Anna Ubels, Femke Verweij, Esther Pastoor, Chiara Palsgraaf Middelste rij vlnr: Dennis te Boekhorst, Bram Wiesman, Alexander Heijting, Thijs Roem, Mauro Palsgraaf, Tessa Lubbers, Cheryl Böhmer, Nicol Reijers, Luuk van Schriek, Vivianne Venes, Thijs, Nathalie Bus, Nienke Nijenhuis, Nikita Mens Onderste rij vlnr: Elze Roes, Marissa Brussen, Anne Sloot, Eddy Wevers, Daan Driessen, Cedric Bisselink, Simone Lamers, Demi Dieterman, Roos Langenhof, Arjen Brussen


foto hieronder

Bovenste rij vlnr:  Cas Bloemers, Arjen Brussen, Cedric Bisselink, Dennis te Boekhorst, Femke Verweij, Roos Langenhof, Eddy Wevers, Daan Driessen, Nathalie Bus

2e rij vlnr:

Luuk van Schriek, Thijs Roem, Thijs Meijer, Britt Venderbosch, Elze Roes, Tessa Lubbers, Chiara Palsgraaf, Anna Ubels, Esther Pastoor

3e rij vlnr:

Demi Dieterman, Nikita Mens, Alexander Heijting, Hessel Heerings

Onderste rij vlnr:

Vivianne Venes, Nicol Reijers, Anne Sloot, Cheryl Böhmer, Marissa Brussen, Nienke Nijenhuis, Mauro Palsgraaf, Thijs Mulling, Bram Wiesman



Op de foto hieronder
Bovenste rij vlnr: Thijs Meijer, Birgit Keurntjes, Dennis te Boekhorst, Alexander Heijting, Nikita Mens, Daan Driessen Middelste rij vlnr: Demi Dieterman, Daphne Moeradi, Tom Buiting, Tessa Lubbers, Nienke Nijenhuis, Chantal Nibbeling Onderste rij vlnr: Cheryl Böhmer, Bram Wiesman, Vivianne Venes, Nicol Reijers

foto hieronder.
Bovenste rij vlnr: Mike Lukkezen, Femke Verweij, Britt Venderbosch 2e rij vlnr: Daphne Moeradi, Nienke Nijenhuis, Mauro Palsgraaf, .., Nicol Reijers, Chiara Palsgraaf 3e rij vlnr: Tom Buiting, Esther Pastoor, Judith Arts, Sandra Bus 4e rij vlnr: Esra Peters, Anna Ubels, .., Luuk van Schriek, Vivianne Venes Onderste rij vlnr: Thijs Meijer, Lieke van Halteren, Bram Wiesman, Petra Gebbinck



Foto hieronder
Rechts naast Jos Schunselaar staat Nathali Pas, vervolgens Richard Rikken, Frank Berndsen, Pascal Kamperman, Ronald Evers, Michael Driessen, Peter Fisser, Jeroen Jansen en Margriet Gilsing?
Gehurkt links naar rechts:
Gerjan Egging , Paul Metz, Oscar Mulling,
Frank Strucker, Eddie Tempel, Jos Mijnen, Robin Tonissen.
Liggend links, Remco (de) Groot,
Rechts, Martijn Meijer.
Links met spandoek staan Inge Kremer? En rechts Esther Kouwert


Foto hieronder
Uit het Katholieke onderwijs 125 jaar Zeddam
Terugvertaald uit het dialect
Bert Lukkezen
Zo tegen de tijd dat de Zeddamse kermis is, zijn meestal de bosbessen rijp. Als ze veel zon en weinig regen hebben gehad, dan zitten er veel aan de struiken ervan. Om de bosbessen te mogen plukken moet je een briefje halen bij de gemeente. (Huis Bergh) Dit was vroeger zo en nu nog steeds. Als je gaat plukken dan moet je dit briefje altijd bij je hebben, want het kan wezen dat de boswachter ernaar vraagt. Zo'n briefje kan bijna iedereen krijgen, maar degene die bekend staan als stroper of om een andere reden het bos niet meer in mogen komen. Komen voor zo'n briefje niet in aanmerking. In de vroegere jaren waren de bosbessen voor veel mensen een extra bron van inkomsten. Het hele gezin ging dan naar het bos toe om ze te plukken. Ze namen dan een emmer mee, een steelpannetje en een grote zak met brood naar het bos. De schoolgaande kinderen kregen hier alleen geen vrij voor. Sommige ouders lieten de kinderen dan niet naar school gaan, maar gingen er gewoon ermee naar het bos toe om te helpen met het plukken ervan. In de morgen keek de meester dan even rond om te zien wie er niet op school waren. Tijdens de eerste dagen wanneer er geplukt kon worden. Hierdoor bleven er verschillende schoolbankjes leeg tijdens de les. Dan vroeg hij aan een leerling waar zijn broer was. Deze leerling gaf gelijk antwoord hierop. Dat zal ik je vertellen! Mijn broer kan niet naar school toe komen omdat die ziek is, Hij moet de hele tijd overgeven. Een paar dagen later was de zieke leerling er weer, maar zat zijn kleine broertje niet in de schoolbanken. De meester zei tegen, Ik ben blij dat je weer op school bent, maar waar is je broertje dan? Ik moest van mijn moeder zeggen dat hij ziek is, Hij heeft diarree en kan hierdoor niet op school komen. De meester lachte in zichzelf met een grote lach op zijn gezicht toen hij zijn blauwe handen zag die hij had gekregen van het bosbessen plukken
#Op de foto Zeddamse kinderen die bosbessen plukken, de foto is niet uit dit boek afkomstig.
Tegenwoordig wordt het afgeraden bosbessen te plukken door de taken en de ziekte van Lyme, ‘’ Ik zelf heb vroeger ook bosbessen geplukt en dit deden we voornamelijk bij zo'n opkomst, omdat dan de insecten nog niet actief zij, Denk dus goed na voordat je bosbessen gaat plukken in de bossen van Montferland. ‘’ Ga niet in een korte broek of jurk, maar trek een Langebroek en een shirt met lange mouwen aan, zodat de kans minder aanwezig is om gebeten te worden door een take ‘’ Je kan ook de sokken over de broek doen ‘’




Reacties

Populaire posts van deze blog

Vooral Uit het Boek rondom boven dorp en onder dorp Zeddam

Online boek '' Zeddam ''

Niemand doet de Mond open (De Bek)